zondag 9 april 2017

Moving images, de media

Vanochtend vertelde Gert de Graaff in de Filmschuur over beeldtaal. Wat is nieuws, wat is nepnieuws? Hoe wordt de kijker bedrogen, al of niet opzettelijk? Hoe belangrijk is filmmontage?
De Graaff moest er even inkomen maar toen werd hij steeds enthousiaster over zijn onderwerp dat hij met veel voorbeelden illustreerde. Een belangrijk persoon wordt groot in beeld gebracht, veel ruimte boven het hoofd van iemand geeft de indruk minder belangrijk te zijn en de plaats rechts in beeld is de plek waar ons oog het eerst heen geleid wordt. Photoshop is van alle tijden maar in deze tijd wordt het steeds moeilijker om te beoordelen of een foto 'echt' is. Ook de uitsnede kan heel belangrijk zijn, wat laat je wel zien en wat niet. Bovendien is je oog lui en wordt je snel afgeleid. Dat demonstreerde hij met een filmpje waarin een detective drie mogelijke verdachten bij een lijk ondervraagt. Omdat je er zo op gericht bent uit te vinden wie de dader is zie je niet dat onder je ogen de detective een andere jas aankrijgt, dat een bos bloemen en de schilderijen aan de muren verwisseld worden en zelfs het lijk zelf! Grappig, maar ook onthutsend. Tot slot liet hij ons zien hoe je ruw materiaal op wel heel verschillende manieren tot een film kunt smeden, hilarisch!
Zelf doet de Graaff natuurlijk ook aan manipulatie door ons met een wel heel aantrekkelijke foto van zichzelf naar de Filmschuur te lokken. Het zij hem vergeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten