maandag 25 augustus 2014

Rariteiten

Jarenlang verzamelde Jans Brands alles, maar dan ook alles, wat hij interessant vond en dat was heel wat. Hij bezat boeken over allerlei onderwerpen, funeralia (alles betrekking hebbend op begrafenissen) en talloze historische voorwerpen.
Een paar jaar geleden is deze verzameling opgenomen in het museum Collectie Brands, Rariteitenkabinet in Nieuw-Dordrecht. Vrijwilligers zijn nu nog steeds bezig om alle boeken en voorwerpen te rubriceren.
In de bibliotheek van het museum vallen meteen de metershoge boekenkasten op, hier staan de boeken gerangschikt op onderwerp. Tussen de boeken staan hier een daar vitrines met bijzondere objecten, een Ethiopisch gebedenboekje bijvoorbeeld of een postpakketje met lakstempel, een pennenhouder met velletjes papier of een brief van Hugo de Groot. Alles is smaakvol gerangschikt. Er staat een leestafel en in verschillende vitrines liggen krantenknipsels en allerhande rariteiten (haarballen van een koe ter grootte van een flinke tennisbal, ik noem maar wat). In archiefkasten kun je nog verder snuffelen. Je kijkt je ogen uit.
In een ander deel van het museum staat een ladekast met zeker wel honderd laatjes. In elk laatje liggen voorwerpen, afgedekt met een glasplaat, voor een omschrijving kun je in een map kijken. Ook hier weer een enorme variatie aan spullen: brillen, knopen, kaartjes met stopwol, rijbewijzen van de vader van Brands, gitten sieraden, er lijkt geen enkele logica in aangebracht te zijn en dat maakt het snuffelen juist zo leuk. Op een televisiescherm kun je filmpjes bekijken over Jans Brands maar ook over de tijd dat er nog turf werd gestoken in Drenthe.
Het woonhuis van Brands staat nu nog steeds redelijk vol maar dat is niets vergeleken met toen hij er nog woonde volgens de gids, toen kon je net door een gangetje opgestapelde paperassen lopen. In de keuken staan de potten met biggetjes op sterk water gezellig naast de geweckte sperziebonen.
Jans Brands woont nu in een verzorgingstehuis en het zal voor hem een zegen zijn geweest te weten dat al zijn schatten goed verzorgd en beschikbaar voor publiek zijn achtergelaten.
Een onverwacht interessant museum waar je al snel een paar uur zoek brengt. En zeer gastvrij: in augustus krijgt elke bezoeker gratis koffie met appeltaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten