zondag 4 mei 2014

Open Joodse Huizen (1)

De Open Joodse Huizenroute is  dit jaar voor het eerst ook in Haarlem, in navolging van steden als Amsterdam, Tilburg en Groningen. Op verschillende adressen kon je vandaag het verhaal horen van de Joodse familie die er gewoond heeft, verteld door familie of naasten, of door de betrokkene zelf.
Jack Eljon was als kind ondergedoken in de Haarlemse Roerdompstraat. Hier woonde zijn tante die een gemengd huwelijk had waardoor hij minder gevaar liep dan bij zijn Joodse ouders. Op 3-jarig leeftijd kwam hij daar en speelde gewoon op straat met de kinderen uit de buurt. De buren, die NSB-er waren wisten dat er een razzia op komst was en waarschuwden de tante van Jack. Jack moest daar weg, maar waarheen? De enige plek die op dat moment voorhanden was was bij de buren zelf, zo werd hij midden in de nacht van 25 augustus 1942 over de schutting getild. Hij bleef daar een week of twee en daarna volgde een tocht langs verschillende onderduikadressen in het land. Helaas had niet iedereen het goed met hem voor en op één adres werd hij zelfs herhaaldelijk mishandeld. Na de oorlog werd hij weer herenigd met zijn ouders maar hij zegt hierover: 'ik had twee vaders en twee moeders, die van voor de oorlog en die van na de oorlog', zo getraumatiseerd waren zij.
Eljon leest zijn verhaal voor van papier en pas als er vragen worden gesteld merk je hoe smakelijk en levendig hij kan vertellen. Bijzonder is ook dat hij zijn verhaal illustreert met simpele en houterige tekeningen wat onbedoeld benadrukt dat dit de belevenissen van een kind zijn. Hartverscheurend moet het zijn geweest om zo jong je ouders te missen en steeds overgeleverd te zijn aan vreemden. Des te fijner daarom te zien dat zijn familie ook aanwezig was op deze middag.
Indrukwekkend om dit verhaal uit de eerste hand te horen, ik denk dat alle bezoekers het daar wel over eens waren. En trouwens ook bijzonder dat de tegenwoordige bewoners hun huis beschikbaar stelden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten