vrijdag 24 januari 2014

Een avondje Kenau

Drie schrijfster schreven over Kenau, onze Haarlemse heldin, en werden gisteren geïnterviewd in Bibliotheek Zuid-Kennemerland door journaliste Annemiek Windt. Tessa de Loo en Lydia Rood schreven beiden een boek naar het schript van de film Kenau die binnenkort in première gaat en Els Kloek, historica, schreef Kenau en Magdalena. Het gesprek werd wat tam geopend, maar gaandeweg werd het interessanter. Met name de verschillende invalshoeken van de dames kwam telkens terug, fictie versus historie. Zo zegt Rood op een gegeven moment: 'Vrouwen waren opportunistisch en maakten ook gebruik van het leger', waarop Tessa de Loo zegt: 'Ik moet steeds aan een zinnetje denken: hij was zo knap in dat uniform', waarna Kloek, de historica, kritisch toehapt: 'Behalve dat ze toen nog geen uniformen hadden!'
In ieder geval zijn de dames het er alle drie over eens dat Haarlem trots mag zijn op zijn geschiedenis en op Kenau. De Loo oppert nog dat er wellicht binnenkort weer baby's worden geboren met de naam Kenau.
Heel passend trad op deze avond het Kenaukoor op, het koor dat in maart de opera Kenau zal opvoeren. Dit voorproefje klonk al veelbelovend. De avond werd afgesloten met een paar stukjes uit de film, waarin je helaas niets van het Haarlemse herkent.
Van links naar rechts, Annemiek Windt, Tessa de Loo, Lydia
Rood en Els Kloek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten