zaterdag 2 november 2013

Tambú

De naam zegt het al: in het stuk Tambú, a freedom song van het Volksoperahuis speelt de tambú de hoofdrol. Een tambú is een trommel, maar ook een manier van dansen en muziek maken en een symbool voor de opstand van de slaven op Curaçao.
In het stuk verkoopt Johnny, die op Curaçao woont, de tambú van zijn vader aan het Historisch Museum (het zou erger kunnen zou je zeggen). Als zijn halfbroer, de hardloper Lorenzo, die in Rotterdam woont, naar Curaçao komt en dan ziek wordt weet Johnny het zeker, dat komt omdat de Tambú uit de familie is. Hij steelt hem terug en Lorenzo geneest en kan de marathon lopen.
Albert Schoobaar en Kees Scholten spelen niet alleen de broers, maar met evenveel gemak de stiefvader van Lorenzo, de museumdirecteur of twee vrouwen bij de begrafenis van de vader.
Belangrijk in dit stuk is uiteraard de muziek, verzorgd door een Caribische band, de massieve tambúspeler Ompi Tio, die ook nog enkele grappige kleine rolletjes meespeelt, en de drie zangeressen (waaronder Izaline Calister).
Een fijn stuk over verleden, familie en identiteit.

(Foto van Jochem Jurgen beeld: Bart Sparnaaij)

1 opmerking: