zaterdag 16 november 2013

De wilden

Ik had wel wat thrillers gelezen van Marion Pauw, maar haar boek De Wilden is wel heel iets anders. Hoofdpersoon Naní is echtgenote van een succesvol architect en moeder van twee pubers. Zelf runt ze een klein cateringbedrijfje. Ze leidt het stereotiepe leventje van de nouveau riche in Amsterdam-zuid totdat ze een affaire krijgt met een van haar medewerkers, waar haar dochter op genante wijze achter komt. Naní wordt min of meer verbannen uit haar eigen huis. Ze besluit dan maar helemaal ver weg te gaan en vertrekt naar Panama.
Het verhaal begint met een excursie in de jungle. Als Naní even achterblijft om te plassen raakt ze haar groep kwijt. Een paar dagen weet ze te overleven en dan wordt ze gevonden door mensen van een indianenstam die haar liefdevol opnemen en verzorgen. Volgens hun geesten zal Naní ervoor zorgen dat het dorp een school zal krijgen waardoor de regering hun kinderen niet kan wegvoeren naar de grote stad. Als Naní eenmaal weer terug in de bewoonde wereld is merkt ze dat ze nog steeds niet welkom is bij haar gezin en keert ze weer terug om te zorgen dat die school er ook daadwerkelijk komt.
Het boek leest als een trein. Het overleven in de jungle en de totaal andere cultuur van de Indianen en haar verhouding met haar gezin is mooi verweven met elkaar.  Het geeft ook te denken over de enorme verschillen tussen Westerse en niet-Westerse culturen, wat het belang is van geld en het nut van ontwikkelingshulp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten