vrijdag 23 augustus 2013

Rock Werchter

Het popfestival Rock Werchter bestaat al bijna 40 jaar. Reden voor de gemeente Werchter om er een heus museum aan te wijden.
Het is gevestigd de in de opslagplaats van de plaatselijke bierbrouwerij Jack-op waar voorheen ook al de festivalorganisatie zijn burelen had. Er staat nu de tijdelijke tentoonstelling After the show van Matthias Willi met foto's van popartiesten die gemaakt zijn als ze net van het podium komen. Opvallend is dat de meeste er afgemat uitzien, niet nog vol adrenaline zoals je zou verwachten.
De vaste expositie bestaat uit veel foto's uiteraard, waarop je ook duidelijk de ontwikkeling van mode en haardracht kunt zien, beeldschermen waarop je een quiz kunt spelen of je favoriete artiest kunt terugzien en veel hebbedingetjes: posters, armbandjes en toegangskaartjes. Ook kun je je persoonlijke herinneringen op verschillende manieren achterlaten. Alles ziet er goed uit, simpel en verzorgd maar toch, één ding miste en dat was meteen het belangrijkste: de muziek. Hier hoort een achtergrondgeluid bij van mensenmenigtes, soundchecken, applaus, geroep om toegiften en bands.
Op de jukebox in het restaurant kun je veel bands wel terughoren, maar dat geluid staat wel zeer beschaafd zacht. Niettemin, een heel leuk museum om even kennis van te nemen als je in de buurt bent, en praktisch voor niks: 3 euro entree inclusief Jack-op biertje.
Het meisje dat de kaartjes verkocht (echte toegangskaartjes van het festival trouwens, uit 1997!) wist ondanks haar jonge leeftijd erg veel te vertellen over het festival en de geschiedenis. Waarop een van de andere museumbezoekers met een glinstering in haar ogen herinneringen ophaalde aan het decor van U2 (een gigantische spin) dat zij ooit hier voor de deur opgebouwd had zien worden. Volgens het museummeisje lagen daar nog restanten van op de opslagplaats voor de deur, dus heilige grond voor de echte fans.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten