vrijdag 12 juli 2013

Architectuurcentrum

Ik kwam eigenlijk voor de tekeningen van Tomas Schats die hij op groot formaat op de muren van het Architectuurcentrum had getekend. Ze zijn grappig, speels en bedrieglijk simpel. Hij liet zich inspireren door Haarlemse architectuur. Zo zien we het dak van de Koepel verbeeld als vangnet en de Cavex schoorsteen die zichzelf in rook laat opgaan, pijnlijk... Smakelijk is dan weer de vondst van het Drostegebouw waarvan de bovenste steentjes uit chocoladereep bestaan.
Maar de langste tijd heb ik doorgebracht op het toilet. Nee, niet door een opkomend buikgriepje gelukkig, maar daar staat namelijk de NoBudgetToiletExhibition (NBTE). Het idee is: cultuur kan misschien wel toe met iets minder geld maar niet zonder inspiratie. Bij het NBTE bestaat het budget niet uit geld maar uit inspiratie die opgedaan wordt op een heel bijzondere plaats, namelijk het toilet. Voorwaarde: het tentoongestelde materiaal mag op zijn duurst direct uit de printer komen en moet inspiratie tonen voor slim tijdelijk gebruik, hergebruik of onverwachte gebruik van ruimte, geld, materiaal of energie.
Dit project zou opgepakt moeten worden door architectuurcentra en andere instellingen in het land en gevoed moeten worden door architecten, aannemers, bouwkundigen, kunstenaars en zo meer.
Het toilet in het Architectuurcentrum is nu bekleed met multiplexpanelen waarop simpele plaatjes met de meest fantasievolle ideeën zijn vastgepind, een boom vol met vogelkastjes, een stekker waarachter zich een juwelendoosje bevindt of een flatgebouw helemaal volgehangen met wasgoed. Geweldig leuk en inspirerend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten