zondag 12 mei 2013

Kerken, kroegen en bordelen

Op een passende locatie, de Waalse kerk in de rosse buurt, vertelt Han van Hagen waar hij het over gaat hebben tijdens de lezing Kerken, kroegen en bordelen, namelijk seks en ja, ook een beetje kunst. Dit allemaal aan de hand van 17e eeuwse schilderijen want de lezing is in het kader van het Frans Hals Festival. En hij doet dat erg boeiend en amusant, dat moet gezegd. Via de kerken van Saenredam, waar hij ons wijst op poepende en plassende hondjes komen we bij het dagelijks leven aan van Jan Steen en Adriaen Brouwer met details als zuipende, poepende en kotsende mensen. Dan volgen de afbeeldingen met bordeelscènes die vaak op bedekte wijze worden weergegeven. 'Jullie zullen nooit meer hetzelfde naar schilderijen kijken' waarschuwt van Hagen ons vast en nee, een pijp, een rommelpot, rode muiltjes en vogelkooitjes hebben nu inderdaad een andere betekenis gekregen. Als laatste volgen schilderijen met verwijzingen naar ijdelheid en de dood.
Han van Hagen babbelt er lustig op los en de presentatie met schilderijen van Frans Hals, Judith Leijster en Jan Steen is heel illustratief.
En als je dan na de lezing weer over de Grote Markt loopt is het eigenlijk helemaal niet gek om een 17e eeuwse figuur op een terras te zien zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten