maandag 28 mei 2012

Zomerbos (2)


Mmm, heerlijk waren ze, de hapjes die werden verkocht tijdens het ZomerBos. We proefden Sushi, een brownie, een tonijnhapje en iets heerlijks dat Johnny's Cake heette. Allemaal gemaakt door bewoners van Parkwijk en voor een schappelijk prijsje verkocht.
Gisteren was het weer heerlijk om in het Reinaldapark te zijn, prachtig weer, relaxte mensen, de genoemde hapjes dus en bovendien had ik nu tijd voor de verhalenwandeling. Want, zoals bij alle projecten van Kantine Oost, zijn hier weer bomen geruild tegen levensverhalen. Verhalen die vertellen hoe mensen geworteld zijn en waar ze naar toe groeien, bomen die straks in het Reinaldabos zullen wortelen en zullen groeien.
Vijf verhalen hoorde ik, sommigen grappig, sommigen droevig, allemaal omlijst door bijpassende geluiden of muziek. Het verhaal van een Turkse vrouw die door haar oma is opgevoed en haar zo mist, het verhaal van een moeder van een groot gezin die graag toneelstukjes met haar kinderen speelt en daardoor een toneelclubje in het buurthuis begon (een man vertelde daarna trots tegen me dat het zìjn moeder was waar het verhaal over ging). Een verhaal over een man die de olijfboom uit zijn geboorteland graag naar hier zou willen verplaatsen. Een verhaal over een Portugese vrouw die de zee miste toen ze in Duitsland woonde. En het verhaal van een gescheiden vrouw die met haar negen kinderen, haar boeken en haar piano naar Parkwijk verhuisde en voor asociaal werd aangezien, die al haar moeilijkheden moedig het hoofd bood, alleen op de dood van haar dochter geen antwoord had. Ontroerend verteld, en zo mooi dat deze vrouw haar verhaal met anderen wil delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten