zondag 7 november 2010

Kunstlijn in het Kenaupark

Doodordinaire nieuwsgierigheid leidde mij gisteren op de valreep nog naar het Kenaupark. Daar op nummer 6 stelde Hanneke Barendregt haar huis open. Nee, ze bewoont niet die hele immense villa. Het huis is in eigendom van de Flatstichting voor vrouwen door vrouwen en verdeeld in appartementen. Deze stichting beijverde zich in 1938 al voor de huisvesting van alleenstaande vrouwen en kocht daarom dit pand aan. Twintig jaar later werd Kenaupark 8 erbij gekocht, waar ik zelf nog een jaar gewoond heb. Trouwens, heel wat Haarlemse vrouwen (en een enkele clandestiene man) hebben hier een tijdje onderdak gehad.
Het flatje van Hanneke is nog deels in de oorspronkelijke staat. Hanneke demonstreerde trots de vernuftigheden door Gerrit Rietveld himself aangebracht. Bijvoorbeeld: het bed dat in een alkoofje staat, heeft een verschuifbare achterwand. Het kan al naar behoefte voor of achter het bed worden geplaatst zodat het bed wel of niet bij de huiskamer betrokken is. Zo kun je de achterliggende gang omtoveren in een bescheiden slaapkamertje. Andere snufjes zijn: een lade met uitklapplankje om je bord op te zetten en...onmisbaar element in de jaren dertig: een inklapbare strijkplank! (wel iets om trots op te zijn want het enige andere overgebleven exemplaar bevindt zich in het Centraal Museum in Utrecht). Op het plaatje een idee van de indeling afkomstig uit het boekje: Een kamer in het Kenaupark.
Hanneke Barendregt woont niet alleen in een bijzonder huis, ze maakt ook bijzondere kunst. Ze verwerkt haar reisimpressies in collages en tekeningen waar ze dan weer boekjes en leporello's van maakt. Afbeeldingen uit deze boekjes heeft ze ook weer geprint en ingelijst. Ze werkt veel in zwart-wit maar een enkel boek is juist weer heel kleurig. Zeer fraai en verzorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten