zondag 10 oktober 2010

Veronika besluit te sterven

Toneelstuk naar het gelijknamige boek van Paul Coelho. Veronika wil dood en slikt een overdosis slaappillen. De poging mislukt en ze wordt wakker in een psychiatrische inrichting. Daar komt ze onder de hoede van dokter Igor die haar vertelt dat ze nog maar een week te leven heeft omdat haar hart ernstig verzwakt is door de pillen. Hier wordt ze ook verliefd op een schizofrene medepatiënt.
Interessant toneelstuk dat vragen oproept als: waarom zou je willen leven en wat is normaal. Zo noemt schizofreen Eduardo talloze voorbeelden van asociaal gedrag die wij als normaal bestempelen. Dokter Igor laat Veronika in de waan dat zij nog maar een week te leven heeft waardoor zij zich gaat afvragen: hoe zou ik willen leven. De teksten zijn helder en soms ook geestig, vooral van dokter Igor (Howard van Dodemont). René van Bakel speelt op een schattige manier een schizofreen, heel begrijpelijk dat Veronika daar verliefd op wordt. Veronika zelf wordt gespeeld door Monique van der Werff, een ondernemende tante die zelf contact heeft gezocht met Paul Coelho met de vraag het boek te mogen bewerken, met dit resultaat.
Simpel maar effectief vormgegeven decor: vier verrijdbare wanden en een levensgroot rad waarin Veronika draait en waarop ook beelden geprojecteerd worden. Verder speelt dans nog een rol in het geheel. Een aanrader dit stuk, ook voor jongeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten