vrijdag 5 februari 2010

STEK

Locatietheater is al iets leuks (spannend, want waar kom je terecht?) maar als het gebaseerd is op verhalen van buurtbewoners wordt het nog specialer. Dat is het geval bij STEK, het buurtproject van de Slachthuisbuurt. Alles is tot in detail verzorgd. Dat begint al bij de rolemmers die voor deze gelegenheid zijn omgetoverd tot uithangbord van de locaties door simpelweg het woord STEK uit te snijden en een lichtje erin te hangen. Of nee, het begint al eerder, bij de witte paraplu’s die de gidsen bij zich dragen verlicht door een fietslampje. Of nee, eigenlijk begint het al in buurthuis De Hamelink, waar we verzamelen aan een rode, gele of blauwe tafel, al naar gelang je armbandje, waar je alvast in de stemming komt door de oude foto’s en stratenkaarten die op tafel zijn geplakt.
En dan lopen we met de gids door zo’n oude buurt waar je eigenlijk nooit komt als je er geen bekenden hebt wonen. Op de eerste locatie worden we ontvangen door een keurige vormelijke heer, die ons de hand schudt en verzoekt om een plaatsje uit te zoeken in de heren- dan wel damesslaapzaal volgestouwd met stapelbedden. Moeten we daar echt op gaan liggen? Ja, inderdaad, en als iedereen een plekje heeft speelt onze gastheer wat op het harmonium en horen we het verhaal van een arbeider uit Almelo die in de jaren vijftig werk vindt in Haarlem en hier in de kost gaat. Heel bijzonder. Bij het weggaan krijgen we allemaal nog een mandarijntje mee en de vermaning om tussen de middag toch vooral op tijd bij de poort te verschijnen want daar staat tante Mart met de boterhammen.
Zo is elke locatie omgetoverd tot iets heel bijzonders; in het slachthuis horen we het verhaal van een veerijder, in een leeg winkelpand vertelt een vrouw over de zaak die haar vader daar had en biedt ons na afloop een plakje paardenworst aan en in een portiekflat vertelt een vrouw uit een ver land over haar leven en blijkt ook nog een prachtige zangstem te hebben.
Op de foto staat Tommie, de muzikant die ons met sfeervolle muziek ontvangt in het huis van Dunya.
Deze voorstelling is nog tot en met zondag en absoluut een aanrader!
In de planning is een soortgelijk project van het kunstenaarscollectief Het 5e kwartier over Parkwijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten