vrijdag 3 juli 2009

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is niet meer alleen een verzameling oude huisjes, maar tegenwoordig wordt er ook hedendaagse kunst geëxposeerd die is geïnspireerd op cultuurhistorie. Een goed idee, zo blijft het museum levend en is het voor een grotere groep bezoekers interessant. Die combinatie oud en nieuw kan heel verrassend uitpakken; golvende objecten in een oude wierschuur, een oud huisje van top tot teen in modern Delfts Blauw en, het imposantste van alles: een rij zwarte silhouetten op de dijk, geinspireerd op over de zee turende vissersvrouwen. Jammer alleen dat het van dichtbij zo verwaarloosd oogt. In het binnenmuseum vind je een interessante expositie over mode die is geinspireerd op folklore (nog tot 22 november).
Niettemin was het ook heel leuk om tussen de oude huisjes in het museumpark door te lopen en hier en daar naar binnen te stappen. In het huisje Huishouden 1930 kregen we zelfs een schoteltje andijviestamppot aangeboden, de andijvie kwam uit eigen tuin en was gekookt op een petroleumstelletje. De huisvrouw schoof zelf even aan voor een praatje. Ze vertelde ons dat het museum 300 mensen in dienst heeft waarvan de helft vrijwilligers. Verder vertrouwde ze ons toe dat het nogal vaak voorkwam dat bezoekers ten val kwamen en iets braken. Het betrof dan meestal oma's die aan hun kleinkinderen wilden laten zien hoe goed ze konden steltlopen. Vroeger dan.
Dit museum waar je vanaf het station relaxed met een boot naartoe wordt gevaren is een aanrader voor een dagje uit. Alleen dus wel goed je grootmoeder in de gaten houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten