vrijdag 13 juni 2008

Hallo, hallo, wie stinkt daar zo?

Na zo’n knalvoorstelling als Tante Patent lijkt de nieuwe voorstelling Hallo, hallo, wie stinkt daar zo? van Rieks Swarte misschien wat gewoontjes. Maar dat is niet eerlijk, deze voorstelling over radiomaken in de jaren vijftig is misschien wat minder verrassend maar beslist ook erg amusant.
Ferdi Janssen met snorretje lijkt echt uit de jaren vijftig weggelopen en als hij de waterstanden opleest zit je meteen in de sfeer. De ouderwetse microfoons en de geweldige japonnen en kostuums doen de rest. We zien Vincent Bijlo samen met Lies Visschedijk een kookprogramma verzorgen, ‘ik doe nu de boter in de pan’ waarbij Vincent voor de geluidseffecten zorgt door met een bos filmtapes te knisperen. Uiteraard krijgen we een aflevering te zien van Paul Vlaanderen (‘Ina, kindje’) waarbij de geluidseffecten helemaal ontbreken, althans je hoort ze alleen. Dat is jammer, want het is juist zo leuk om te zien hoe de luisteraar bedot wordt. Tussen de radiomedewerkers schijnt het één en ander te spelen. Wat precies, blijft vaag, evenals de rol van Rieks zelf die in een stofjas een soort toneelmeester is. Maar er is genoeg te genieten. Met veel plezier wordt een revue opgevoerd waarbij het publiek in de toneelschuur als publiek bij de radio opname fungeert. Liedjes als ‘Als ik wist dat je zou komen had ik de loper uitgelegd’ van Dorus en de Trappelzakboogie zorgen voor een ohja gevoel in de zaal en de acteurs hebben prachtige stemmen. Een sketch over een haargroeimiddel is wel erg flauw, maar ook wel weer erg jaren vijftig. Na de revue gaat de uitzending weer door en rolt Bas Keijzer een pluchen kleedje uit en zet een glaasje jenever neer, en ja hoor, daar klinkt de weemoedige begintune van ‘Kronkels’ en hij gaat een column van Simon Carmiggelt voorlezen. De avond besluit uiteraard met het Wilhelmus.
Het is misschien een wat onevenwichtige voorstelling, maar dit was een try-out, misschien wordt er nog aan gesleuteld. Toch is er voor de voorstelling Hallo, hallo, wie stinkt daar zo? maar één passend woord: kostelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten